Werkdruk en energievreters verminderen
Het is belangrijk om energievreters aan te pakken. Vaak biedt dit een mooie kans om de organisatie van het werk te verbeteren en/of kennis en vaardigheden van medewerkers te ontwikkelen.
Een team met last van pieken en dalen in het werkaanbod kan bijvoorbeeld een planningsmethode bedenken waarmee het werk beter gespreid wordt. Een medewerker die gefrustreerd raakt omdat hij/zij bepaalde vaardigheden mist, kan dankzij een specifieke training meer rust krijgen en tegelijkertijd zijn productiviteit verhogen.
Tip: Met een brainstorm naar maatwerk
Maatregelen zijn altijd maatwerk, waarbij praktijkvoorbeelden kunnen inspireren. Het bedenken van maatregelen kan logisch en makkelijk zijn. Bijvoorbeeld deadlines verplaatsen of meer medewerkers aannemen of flexibele afspraken over begin- en eindtijden maken. Soms zijn logische maatregelen niet haalbaar of realistisch. Bijvoorbeeld omdat de deadline vanwege juridische termijnen vastligt, dat er geen gekwalificeerde medewerkers beschikbaar zijn of dat een afdeling met een balie-functie nou eenmaal bemenst moet zijn. Dan kan het goed zijn om een brainstorm te benutten, zowel met een individuele medewerker als in een team. Bij die brainstorm kan een maatregelenmatrix behulpzaam zijn om de ideeën op gang te brengen en mogelijke maatregelen te structureren.
Afhankelijk van de ernst van de problematiek kan het verstandig zijn om de brainstorm door een interne of externe procesbegeleider/adviseur te laten begeleiden. Deze kan mogelijke maatregelen ter inspiratie toelichten, medewerkers in de brainstorm ondersteunen en hen stimuleren om zowel maatregelen rond energievreters als rond energiegevers te bedenken.
Doorzetten naar een nieuwe gewoonte
Mensen zijn gewoontedieren. Het bedenken van maatregelen en een nieuwe gewenste gewoonte is een belangrijke eerste stap. Om daadwerkelijk tot ander gedrag te komen is het nodig om dit tenminste 6 weken vol te houden. Besteed dus ook meteen aandacht aan het invoeren, doorzetten, volhouden en evalueren van de maatregelen.
Tip: Energievreters verminderen niet mogelijk? Loslaten en aanvaarden is ook een optie!
Het is niet altijd mogelijk om alle problemen aan te pakken en om alles naar ieders wens te laten verlopen. Tijd, geld en menskracht hebben grenzen. Soms is het aanpakken van energievreters niet mogelijk of niet realistisch. Maakt een team zich bijvoorbeeld nog steeds boos over de reorganisatie van jaren geleden. Of verwacht een medewerker keer op keer snellere of betere ICT-oplossingen, die nog lang op zich laten wachten. Dan kan het verstandig zijn om de energievreter bewust los te laten en te aanvaarden. Daarmee kan de lading en stress van de energievreter afvallen en er ruimte komen om gezond en prettig te werken.
Wil jij inspiratie bij het bedenken van maatregelen?
Voor drie veel voorkomende energievreters bij gemeentelijke organisaties is er een praktijkvoorbeeld beschikbaar: voor werkhoeveelheid, plaats- en tijdonafhankelijk werken en voor een disbalans werk-privé. Je vindt in deze praktijkvoorbeelden diverse mogelijke maatregelen. Maar let op: er zijn nog veel meer maatregelen mogelijk dan in het praktijkvoorbeeld worden beschreven. Gebruik de voorbeelden dus om je te laten inspireren, niet om te kopiëren!