Informatie verzamelen en analyseren
Om de signalen van werkdruk op team- en organisatieniveau tijdig te herkennen, is het belangrijk om regelmatig informatie daarover te verzamelen en te analyseren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de RI&E (Risico-Inventarisatie & -Evaluatie) met een werkdrukmodule en/of een MTO (MedewerkersTevredenheidsOnderzoek) of MIO (MedewerkersInspiratieOnderzoek) benutten.
Je kunt ook de checklist signalen op team- en organisatieniveau periodiek met sleutelpersonen invullen. Het is daarnaast belangrijk om cijfers te verzamelen, bijvoorbeeld over teamprestaties, verzuim en verloop. Analyseer de informatie vervolgens om na te gaan of en waar in je organisatie te hoge werkdruk een risico is. Als je teams, afdelingen en/of functies hebt gevonden waar dit speelt, is het tijd om daar (meer) maatregelen te nemen.
Tip: Check gevolgen en voorbodes
Tip: Let ook op risicofactoren!
Investeer in preventie en continue aandacht!
Ook bij het checken van gevolgen, voorbodes én risicofactoren kunnen nog steeds negatieve gevolgen ontstaan. Het is daarom des te belangrijker om altijd te investeren in activiteiten om werkdruk te voorkomen en er continu aandacht aan te geven. Je leest hier meer over bij preventie en continue aandacht.