Beleid en aanpak: de inhoud

Werkdruk en werkplezier is een belangrijk en actueel thema binnen gemeentelijke organisaties. Zó belangrijk dat het verstandig is om er bewuste beleidskeuzes over te maken. Van hoe je een beeld van de huidige en gewenste situatie krijgt tot en met welke maatregelen je wilt nemen. Sommige organisaties kiezen ervoor om beleidskeuzes rond werkdruk in het arbobeleidsplan te verwoorden. Er zijn ook organisaties die een specifiek werkdrukbeleidsplan opstellen, of een plan van aanpak voor werkdruk en werkplezier formuleren. Voordeel daarvan is dat je dan specifieke aandacht aan het onderwerp kan geven.

Bij het opstellen van een (beleids)plan en aanpak rond werkdruk en werkplezier kun je aan de volgende onderwerpen denken:

Welk doel wil je rond werkdruk bereiken?

Gemeentelijke organisaties verschillen in de mate van werkdruk en wat ze rond het thema al hebben gedaan en bereikt. De doelen van hun werkdruk en werkplezierbeleid verschillen daarmee ook. De ene organisatie wil verzuim terugdringen, de ander wil verzuim voorkomen, de volgende wil naar gezonde werkdruk, zinvol werk, vitale medewerkers en/of plezierig werk. Welk doel wil jij bereiken?

Verplichtingen vanuit de Arbowet

Vanuit de Arbowet is elke organisatie verplicht om werkdrukbeleid te ontwikkelen en uit te voeren. Dit betekent in ieder geval dat je regelmatig een RI&E (Risico-Inventarisatie & -Evaluatie) moet doen. Blijkt uit de RI&E dat er functies en/of groepen zijn met een risico op te hoge werkdruk, dan moet je een verdiepend onderzoek doen en in het Plan van Aanpak maatregelen benoemen, invoeren en evalueren. Ook voorlichting geven aan medewerkers en leidinggevenden en het betrekken van de medezeggenschap bij je werkdrukbeleid is verplicht. Meer informatie hierover vind je in de ‘Flyer van de Inspectie SZW’ en de ‘Wetteksten werkdruk’.

Zelf aan de slag:

Wil jij voor jouw organisatie ook een werkdrukplan maken? Download dan het ‘Voorbeeld format werkdrukplan gemeentelijke organisatie’ ter inspiratie. Wil je je huidige beleid checken? Download dan de ‘Beleidscheck werkdruk & werkplezier’ of check online of je beleid de toets van de Inspectie SZW doorstaat op www.zelfinspectie.nl.