Als je hebt besloten dat het tijd is om (meer) maatregelen te nemen, is het belangrijk om na te gaan welke energievreters en energiegevers een rol spelen. Zowel bij een disbalans op individueel, als op team- en organisatieniveau.
Tip: Verdiep het inzicht in patronen
Als de energievreters en energiegevers in beeld zijn, ligt het voor de hand om maatregelen te bedenken om de energievreters te verminderen en energiegevers te vergroten. Soms is werkdruk voor een individu of team echter al langer een issue, en zijn er al eerder maatregelen genomen die niet het gewenste effect hebben gehad. Dan is het belangrijk om je inzicht verder te verdiepen en je ook te richten op het veranderproces en de patronen.
Zo kun je je bijvoorbeeld een team voorstellen waar de werkhoeveelheid te hoog is. Keer op keer lost het team het op door het werk in privé-tijd af te maken. In de analyse kan blijken dat het team zichzelf nog hogere kwaliteits- en deadline-eisen stelde dan de organisatie van hen verlangde. Nadat de leidinggevende in de verdieping hoort wat de gevolgen zijn voor het team biedt hij aan om de komende periode samen met het team prioriteiten te stellen in het werkaanbod. De opbrengst voor het team: overzicht en rust.
Zie jij een situatie waar al veel geprobeerd is maar de werkdruk hoog blijft? Ga dan eens na waardoor de gekozen maatregelen geen effect hebben, welke patronen de problemen in stand houden, welk voordeel de problemen hebben en hoe je wel andere, nieuwe gewoontes duurzaam kunt ontwikkelen.
Gesprekken, bijeenkomsten en/of vragenlijstonderzoek?
In een gesprek met een individuele medewerker kan je energievreters en –gevers goed achterhalen. Je kunt hier de Checklist kernvragen werkdruk&werkplezier en de Checklist energiegevers en energievreters bij gebruiken. Op team- en organisatieniveau kun je hiervoor bijeenkomsten organiseren en/of vragenlijstonderzoek doen. Bij vragenlijstonderzoek kun je soms dezelfde vragenlijsten gebruiken als bij het herkennen van werkdruk en werkplezier. Toen was je focus op het opsporen van de noodzaak tot maatregelen. Nu ga je na waar de werkdruk en het werkplezier vandaan komt. Vragenlijstonderzoek kan voor een algemeen inzicht in energievreters en -gevers behulpzaam zijn. Voor een dieper inzicht in de patronen en het bedenken van maatregelen zijn gesprekken en bijeenkomsten effectiever. Bekijk daarvoor ook eens de download Voorbeeldprogramma teambijeenkomst werkdruk&werkplezier.
Tip: Gebruik termen als energievreters of stress-bronnen, vermijd de term ‘oorzaken’
Bij het aanpakken van werkdruk is het gebruikelijk om op zoek te gaan naar oorzaken. Soms ligt het zoeken naar oorzaken gevoelig, krijgen betrokkenen het gevoel dat er ‘schuldigen’ worden gezocht. Zeker als een organisatie werkdruk al lange tijd op de agenda heeft staan kan dit gebeuren. Overweeg in dat geval om termen als energievreters of stress-bronnen te gebruiken. Daarmee is het makkelijker om te focussen op wat je er aan kunt doen. En dat is waar het écht om gaat!