Over werkdruk en werkplezier
Werkdruk gaat over de druk die medewerkers in hun werk ervaren. Deze druk ontstaat door ‘werkdrukbronnen’ of ‘energievreters’, zoals de kwantitatieve en kwalitatieve taakeisen, onduidelijke taakverwachtingen en miscommunicatie. Of deze druk tot problemen leidt, zoals stressklachten en fouten, is allereerst afhankelijk van die werkdrukbronnen: bijvoorbeeld welke het zijn, hoe veel het er zijn en hoe lang ze duren. Ook ligt het eraan in hoeverre deze werkdrukbronnen in balans zijn met ‘energiebronnen’ of ‘energiegevers’: positieve aspecten zoals regelmogelijkheden, ondersteuning krijgen en zinvol werk doen. Of de balans uit evenwicht raakt, is ook afhankelijk van individuele factoren zoals de beleving ervan door de medewerkers.
Wat is werkdruk?
Voor werkdruk bestaan veel verschillende definities. Als je bijvoorbeeld aan medewerkers vraagt wat hun definitie van werkdruk is, krijg je diverse antwoorden, zoals ‘als je meer werk moet doen dan je prettig aankan’, ‘teveel dingen tegelijkertijd waarbij het lastig is om prioriteiten te stellen’ of ‘alles op je werk waar je stress van krijgt’. De Inspectie SZW hanteert als definitie: ‘wanneer de eisen die het werk stelt aan een werknemer niet in balans zijn met de belastbaarheid van die werknemer’. Wat voor definitie je ook kiest, het gaat erom dat medewerkers in balans zijn. Deze arbocatalogus gaat uit van het hierboven beschreven balansmodel en sluit daarmee bij alle hierboven genoemde definities aan. In de ‘theoretische verdieping werkdruk & werkplezier’ en de ‘flyer wat is werkdruk van de Inspectie SZW’ kun je meer lezen over modellen en definities. In de ‘digitale tiplijst’ vind je tips voor filmpjes met uitleg over werkdruk en stress.
Tip: Focus op wat er aan de hand is
Welke termen gebruik jij?
In je aanpak kan je het over werkdruk & werkplezier, werkdrukbronnen & energiebronnen en/of energievreters & energiegevers hebben. De termen energievreters & energiegevers geven vaak minder verwarring en hebben minder lading dan de term ‘werkdruk’. Je vindt in deze arbocatalogus daarom naast de termen werkdruk en werkplezier ook de termen energievreters en energiegevers. Welke termen wil jij in jouw gemeentelijke organisatie gebruiken?