Hoe werk je gezond?

Het risico op klachten wordt niet alleen bepaald door het instellen van je werkplek. Het gaat vrijwel altijd samen met een ongunstige combinatie van werkorganisatie, werkdruk, werkplek, werkwijze, workout of werk/privé balans.

In het linker menu vind je tips om gezond met een beeldscherm te werken en klachten te voorkomen. De tips zijn in de volgende zes categorieën ingedeeld:

  1. Werkorganisatie: De tijd die je achter het beeldscherm doorbrengt zonder pauzes, verhoogt het risico. Maar ook het uitvoeren van ééntonige makkelijke taken is een risico.
  2. Werkdruk: Sommige onderdelen van het werk geven energie andere kosten energie. Werkdruk gaat over de druk die je ervaart door deze onderdelen.
  3. Werkplek: Een goede werkplek helpt je de goede houding aan te nemen, nodigt uit tot zo nu en dan opstaan en belemmert je niet in de uitvoering van je werk.
  4. Werkwijze: Je doet je werk op je eigen manier. Of die werkwijze ook goed is voor je lichaam, is iets anders. Aandacht voor een juiste werkwijze is van belang. Het nemen van pauzes, aannemen van ongunstige werkhoudingen of het werken in een te hoog tempo, spelen daarbij een rol.
  5. Work-out: Ook jouw fitheid/vitaliteit, zoals fysieke mogelijkheden, mentale conditie en motivatie hebben een relatie met het ontstaan van klachten.
  6. Werk-privé balans: het is belangrijk dat je werk goed samen gaat met je privéleven en gunstig aansluit op je vrije tijd.

Door de Checklist Beeldschermwerk Medewerkers in te vullen krijg je zicht op voor welke risico het raadzaam is actie te ondernemen.