Loop jij risico op overbelasting?
Als je meer dan meer dan twee uur per dag achter het beeldscherm doorbrengt loop je een verhoogd risico op klachten. Het is dan ook niet voor niets verplicht dat je dat goed doet.
Om de risico’s te vinden kun je de Checklist Beeldschermwerk Medewerkers invullen. Hierin wordt ieder risico gescoord en bepaald of je een risico loopt. Dit op basis van een verkeerslicht: rood – oranje – groen. Rood geeft aan dat er een knelpunt is. Oranje betekent een mogelijk knelpunt, terwijl groen duidelijk maakt dat er geen knelpunt is. Hierbij geldt: hoe meer risico’s zich in rood of oranje bevinden, hoe groter het risico op klachten.
Bespreek de uitkomst met je leidinggevende of de arboprofessional / preventiemedewerker. Ga samen met hen op zoek naar oplossingen.
Wat zijn de risico’s?
Het risico op klachten wordt niet alleen bepaald door het instellen van je werkplek. Het gaat vrijwel altijd samen met een ongunstige combinatie van werkorganisatie, werkdruk, werkplek, werkwijze, workout of werk/privé balans. Deze risico’s betekenen het volgende:
- Werkorganisatie: De tijd die je achter het beeldscherm doorbrengt zonder pauzes, verhoogt het risico. Maar ook het uitvoeren van ééntonige makkelijke taken is een risico.
- Werkdruk: Sommige onderdelen van het werk geven energie andere kosten energie. Werkdruk gaat over de druk die je ervaart door deze onderdelen.
- Werkplek: Een goede werkplek helpt je de goede houding aan te nemen, nodigt uit tot zo nu en dan opstaan en belemmert je niet in de uitvoering van je werk.
- Werkwijze: Je doet je werk op je eigen manier. Of die werkwijze ook goed is voor je lichaam, is iets anders. Aandacht voor een juiste werkwijze is van belang. Het nemen van pauzes, aannemen van ongunstige werkhoudingen of het werken in een te hoog tempo, spelen daarbij een rol.
- Work-out: Ook jouw fitheid/vitaliteit, zoals fysieke mogelijkheden, mentale conditie en motivatie hebben een relatie met het ontstaan van klachten.
- Werk-privé balans: het is belangrijk dat je werk goed samen gaat met je privéleven en gunstig aansluit op je vrije tijd.
Maak je gebruik van een laptop, tablet of smartphone?
Doordat bij een laptop het toetsenbord en beeldscherm aan elkaar zitten, is het beeldscherm niet in hoogte instelbaar. Hierdoor moet je je nek sterk buigen en verhoogd dit je kans op klachten. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om een laptop snel aan te sluiten op een normale beeldschermopstelling of een laptop uit te breiden met een los toetsenbord, een losse muis en een standaard om het scherm hoger te plaatsen.
Bij het werken met tablet of smartphone buig je je nek meer, heb je ongunstige polshoudingen voor langere tijd en heb je niet-optimale (kleine) kijkafstanden. Ook geeft het constant vasthouden van een tablet een statische spierspanning in de arm, pols en hand. Dit kan tot klachten leiden. Beperk daarom de lengte van het gebruik en gebruik hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een tablet houder om hem neer te zetten.