Gezond werk stimuleren

Een goede werkplek moet ook goed worden gebruikt. Naast werken in een goede werkhouding is afwisselen van werkhouding en voldoende beweging (zowel tijdens als buiten het werk) van groot belang. Voorlichting aan alle medewerkers over de inrichting en het gebruik van de werkplek helpt. Hierbij moeten ook de andere werkfactoren als werkdruk, werktijden en werktaken aan de orde komen.

Organiseer voorlichting voor medewerkers

Een goede beeldschermvoorlichting bestaat ten minste uit uitleg over:

  • de gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door beeldschermwerk;
  • de oorzaken die ten grondslag liggen aan de gezondheidsklachten, ingedeeld naar de werkfactoren en nader toegelicht: werktijden, werkdruk, werkplek, werkwijze, workout en werk-privé balans;
  • wat de medewerker zelf kan doen aan afwisseling, omgaan met werkdruk, nemen van beweging enzovoort. Bij het medewerker-deel in deze Arbocatalogus staan volop tips om gezond te werken.
  • de manier waarop de werkplek moet worden ingericht, ingesteld en gebruikt. Het document Stappenplan optimale instelling werkplek geeft je een uitgebreide instructie;
  • de hulpmiddelen die nodig zijn en over de manier waarop deze gebruikt moeten worden.

Voorlichting en training kunnen worden uitgevoerd door externe deskundigen, maar eventueel ook door deskundige interne medewerkers die zijn opgeleid tot bijvoorbeeld coach gezond beeldschermwerk. Wanneer de voorlichting en training eenmaal zijn gegeven, is het van belang het levend te houden en in iedere geval na enkele jaren te herhalen. Ook is het belangrijk om nieuwe medewerkers direct na indiensttreding de voorlichting en training te geven. Een mogelijk actie is het bewaken van de adviezen: iemand in de eigen organisatie zou medewerkers kunnen aanspreken op het juiste gebruik van hulpmiddelen, de juiste werkplekinstelling en de juiste werkwijze.

Vanuit je rol als Arboprofessional kun je het volgende doen:

Stimuleer zorg voor elkaar

Optimaliseren functie-inhoud

Op tijd pauze nemen en/of onderbreken beeldschermwerk

Optimale inrichting werkplek en apparatuur

Maak werkdruk bespreekbaar

Het belang van bewegen

Het regelmatig bewegen is een belangrijke factor in de preventie van KANS. Om KANS en andere gezondheidsklachten minder kansen te geven, is het goed om veel te bewegen, zowel tijdens maar ook buiten het werk. Medewerkers die het computerwerk onderbreken, zouden in deze onderbrekingen zo veel mogelijk lichamelijke beweging moeten nemen.

Mogelijkheden om meer te bewegen tijdens het werk zijn:

Meer organiseren, of meer communiceren?

Welke van de bovenstaande maatregelen zijn in jouw gemeentelijke organisatie al geregeld? En als ze georganiseerd zijn, in hoeverre worden de maatregelen benut door mensen die er baat bij kunnen hebben? Soms heeft een organisatie al veel klaar staan, maar worden de maatregelen (te) weinig afgenomen. In dat geval is het eerder de uitdaging om ervoor te zorgen dat de maatregelen beter door medewerkers en leidinggevenden worden gevonden. Wat past in jouw situatie? Meer maatregelen organiseren, of er anders over communiceren?

Aan de slag met Vitaliteit

Hiervoor heeft het A&O fonds Gemeenten de campagne BRUIS ontwikkeld. BRUIS is een campagne met als doel iedereen die bij een gemeente werkt te stimuleren om na te denken over hoe je zelf en met elkaar vitaal kan blijven werken. BRUIS staat voor Blij - plezier in mijn werk, Relax - op tijd opladen, Uitzicht - leren en mij ontwikkelen, Ik - me energiek voelen, Samen - prettig samenwerken. De campagne bevat alle ingrediënten om de dialoog en interactie te stimuleren over vitaal werken en leven. De campagne biedt geen stapel aan interventies. Die hebben gemeenten namelijk meestal al volop zelf. De campagne biedt een aantal waardevolle middelen om het thema BRUIS onder de aandacht te brengen van collega’s en om vervolgens met elkaar het gesprek aan te gaan over wat jou (blijvend) doet bruisen in je werk en je leven. Er zijn middelen ontwikkeld voor iedere fase van veranderen: interesseren - informeren – activeren. De middelen zijn aan te passen aan gemeente huisstijl, met eigen tekst en beeld. Nieuwsgierig? Kijk op www.aeno.nl/bruis.