Inzicht verkrijgen
Waar komt je werkdruk en werkplezier vandaan? Op weg naar minder werkdruk en meer werkplezier is het belangrijk om inzicht te verkrijgen. Het is daarvoor handig om je eigen energievreters en energiegevers op een rijtje te zetten.
Energievreters zijn de dingen op je werk die jou (te) veel energie kosten. Energiegevers zijn aspecten waar je energie van krijgt, die je prettig vindt. De onderstaande lijstjes en de checklist energiegevers en energievreters kunnen je op gang helpen. Het kan ook goed zijn om eens met collega’s uit te wisselen in hoeverre zij dezelfde en/of andere energievreters en energiegevers ervaren.
Bij energievreters kun je bijvoorbeeld denken aan:
- de hoeveelheid werk
- tijdsaspecten (bv. hoe snel het moet, aantal deadlines)
- kwaliteitsaspecten (bv. hoe goed het moet, hoe ingewikkeld dat is)
- reorganisaties
- plaats- en tijdonafhankelijk werken, thuiswerken
- communicatie (bv. te weinig, onduidelijk of tegenstrijdig)
- besluitvorming (bv. te traag, te veel lagen, te moeizaam)
- leidinggevenden en directie
- werk-privébalans
Bij energiegevers kun je bijvoorbeeld denken aan:
- samenwerking met collega’s
- afwisseling en regelmogelijkheden
- werksfeer
- vertrouwen en waardering
- sociale steun
- geleverde prestaties, nuttig werk doen
- ontwikkelmogelijkheden
- plaats- en tijdonafhankelijk werken, thuiswerken
- communicatie (bv. positieve feedback, contact, voldoende en prettig)
- besluitvorming (bv. snel, rechtvaardig en vernieuwend)
Ook privé doet mee
In je privé-leven zijn er ook energievreters en energiegevers. Je kunt thuis bijvoorbeeld voor veel zaken verantwoordelijk zijn, financiële zorgen hebben, of met ziekte en verlies van naasten te maken hebben. Aan de andere kant kun je bijvoorbeeld van lekker eten, sporten en hobby’s energie krijgen. Deze privé energievreters en -gevers spelen ook een rol bij het ontstaan van stress en signalen. Zet ze daarom ook gerust op je lijstje. Je beslist zelf in hoeverre je op je werk over die privé-zaken vertelt. Soms kan het goed zijn om (in hoofdlijnen) over die privé-zaken te praten, vooral als ze invloed hebben op je werk. Het kan begrip geven voor je mogelijkheden en grenzen.
Overeenkomsten én verschillen
Vaak zijn er overeenkomsten tussen jou en je collega’s. Hebben jullie bijvoorbeeld dezelfde energievreters, of zijn jullie samen trots als iets gelukt is. Vaak zijn er ook verschillen. Vindt de ene collega iets een energievreter, terwijl het voor de ander oké is. Of heeft de ene collega een manier gevonden om met een energievreter om te gaan, die anderen nog niet hebben ontdekt. Overeenkomsten en verschillen tussen collega’s zijn een gegeven. Wat behulpzaam kan zijn is om nieuwsgierig te zijn naar elkaars energievreters en energiegevers én in elkaars strategieën om ermee om te gaan.
Wat past bij jou? Zelf of samen aan de slag?
Met werkdruk en werkplezier kun je zelf en samen aan de slag gaan. En samen kan op je werk en in je privé-leven zijn, bijvoorbeeld met collega’s, je leidinggevende, je partner, een goede vriend(in) of een coach. Valkuil van zelf aan de slag gaan is dat je in vicieuze denkcirkels verzeild raakt. Drempel om samen aan de slag te gaan kan zijn dat je er tegenop ziet om te vertellen dat je ergens last van hebt.
Belangrijker zijn wellicht de voordelen. Zelf aan de slag geeft je de ruimte om het op je eigen manier en in je eigen tijd te doen. Als je samen aan de slag gaat kunnen anderen je ondersteunen bij het verkrijgen van inzicht en het bedenken en uitvoeren van maatregelen. Wat past bij jou? Zelf aan de slag? Of samen?
Hoe je ook aan de slag gaat, de checklist kernvragen en checklist energiegevers en energievreters kun je gebruiken om inzicht te verkrijgen.