Werkdruk en werkplezier herkennen

Werken kan leuk zijn. Werken kan ook vervelend zijn. Sommige onderdelen van het werk geven energie en zijn energiegevers. Bijvoorbeeld als iets moeilijks je toch lukt, of als je van iemand hoort dat je iets goed hebt gedaan. Andere onderdelen kosten energie en zijn energievreters. Bijvoorbeeld als je teveel tegelijkertijd moet doen, of als iets niet gaat zoals je wilt. Meestal zijn er tegelijkertijd energiegevers én energievreters op je werk.

Ken je eigen signalen

Als je langdurig meer energievreters dan energiegevers ervaart, kan je er last van krijgen en uiteindelijk ziek van worden. Voordat je ziek wordt zijn er stress-signalen zichtbaar. Door die signalen te herkennen en er iets mee te doen, kan je klachten en verzuim voorkomen. Het is dus belangrijk om goed op je signalen te letten en daar wat mee te doen.

Tips om signalen van werkdruk en stress te herkennen

Tips om werkplezier te herkennen

Neem je signalen serieus!

Herken jij in het bovenstaande lijstje meer signalen van werkdruk bij jezelf dan van werkplezier? Zet je signalen dan eens goed op een rijtje met de checklist individuele signalen of een online test uit de digitale tiplijst. Heb je te veel signalen van werkdruk of stress en te weinig van werkplezier? Voorkom dat je in een negatieve spiraal terecht komt en ga met je signalen aan de slag. Vertel er bijvoorbeeld over aan een collega of aan je leidinggevende. Ook kun je het open spreekuur van de arbodienst bezoeken, elke gemeentelijke organisatie heeft deze mogelijkheid georganiseerd. Je eigen plan voor minder werkdruk en meer werkplezier ondersteunt je bij je aanpak.

Heb oog voor je collega’s

Ook bij een ander kun je signalen van werkdruk en werkplezier zien en merken dat iemand last heeft van stress. Zie je bij een ander (steeds) meer signalen van werkdruk dan van werkplezier? Ga daar dan gerust eens over in gesprek. Een goed gesprek over wat er goed en niet goed gaat kan enorm opluchten. Soms kan zo’n gesprek confronterend zijn voor je collega, soms wil iemand liever zijn signalen niet van een ander horen. Maar vaker is een collega achteraf blij dat de ander het zag en daar een prettig gesprek over aanging.

Wat als je ziek wordt door stress?

Van stress kan je een burnout en andere ziektes krijgen. Ook als je op het punt staat om je ziek te melden of inmiddels verzuimt, kan de informatie van deze site behulpzaam voor je zijn. Waarschijnlijk heb je daarnaast nog wat meer nodig om aan je herstel te werken. Werk daarvoor samen met je leidinggevende en anderen, zoals de bedrijfsarts, verzuimcoach en/of P&O-adviseur aan een herstelplan. Ga zo nodig en zo mogelijk ook aan de slag met een deskundige, bijvoorbeeld een psycholoog, coach of therapeut.