Hoe ga je om met zwaar werk?

Van belang is een goede balans tussen enerzijds wat het lichaam te verduren krijgt (fysieke belasting) en anderzijds wat het aan kan (belastbaarheid).

Er zijn twee manieren om lichamelijk in balans te komen:

  1. Je lichaam minder belasten door de belasting te verlagen. Dit kan door slimmer te werken zoals bedenken van oplossingen, het werk anders organiseren (afwisseling van taken bijvoorbeeld), voldoende pauzes voor herstel nemen, een gezondere werkhouding aannemen, door minder gewicht ineens te tillen, de werkplek zo in te richten dat reiken of het werken in een gedraaide of gebogen houding niet nodig is of door hulpmiddelen te gebruiken.
  2. Je belastbaarheid te vergroten. Niet iedereen kan even veel aan. Persoonsgebonden factoren spelen ook een rol, zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, kracht en conditie. Deze factoren bepalen samen de belastbaarheid. Als je gezond bent en je lichaam in goede conditie is, kun je meer aan. Hoe beter je conditie, hoe beter je herstelvermogen.

Bedenk met elkaar oplossingen

Door in gesprek te gaan met elkaar over zware werkzaamheden en met elkaar oplossingen te bedenken komen de beste ideeën op tafel. Het is fijn als je leidinggevende of de arboprofessional / preventiemedewerker daar ook in meedenken. Ook moet er in veel gevallen budget vrijgemaakt worden om ideeën te realiseren. Kaart dit aan bij je leidinggevende als het nodig is. Soms is lichter werken een kwestie van logisch nadenken en zijn het simpele dingen die een hoop kunnen veranderen.

Onderschat zware situaties niet en overschat je lijf niet. Durf aan te geven wat je nodig hebt om een werksituatie lichter, veiliger of prettiger te maken. En blijf dit aankaarten.

Onder het mom ‘effe snel’ kunnen oplossingen worden gekozen die niet de beste zijn. Het kan ook gaan om geïmproviseerde oplossingen die mogelijk andere risico’s bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid veroorzaken. Probeer hier bij stil te staan of kaart het aan als je een collega zo iets ziet doen.

Doe het samen

Gezond, veilig en prettig werken is niet alleen een zaak van je werkgever. Je bent er zelf ook verantwoordelijk voor. Maak het jezelf en elkaar dus makkelijk onder het motto: als je denkt dat je werk lichter kan, doe het dan.

Je collega kan je daarbij helpen en ook jij kan je collega helpen. Je kunt elkaar stimuleren om niet te veel of te zwaar te sjouwen of zware dingen samen te tillen en nog beter de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Zo hou je elkaar scherp en voorkom je een hoop ellende met je gezondheid.

Gebruik waar mogelijk handige (til)hulpmiddelen. Hierover de volgende tips:

Goede werktechniek

Als je dan toch zwaar werk verricht, doe het dan op een goede manier. Je kan letten op het dichtbij je lichaam houden van de last als je tilt, de last rustig op gang brengen als je gaat duwen of met een rechte rug werken. Deze en nog meer relevante tips zijn onder download Tips voor goede werktechniek beschikbaar.