Wat is fysieke belasting?

Fysieke belasting is het totaal aan houdingen, bewegingen en krachten waaraan je dagelijks blootstaat. Er zijn verschillende vormen van fysieke belasting, te weten: tillen en dragen, duwen en trekken, werkhoudingen, repeterende bewegingen, energetische belasting en trillingen. Fysieke belasting is in feite gezond. Je lichaam wordt er sterker van. Maar over- en onderbelasting moet je voorkomen.

Hoe ontstaan klachten?

Duurt de fysieke belasting te lang en gaan klachten niet over, of is de belasting te hoog, dan worden spieren, pezen en gewrichten overbelast. Ze kunnen tijdelijk of zelfs blijvend beschadigen. Er is dan een gezonde grens overschreden. Dat is een typisch geval van fysieke overbelasting: de balans is verstoord.

Mag je meer dan 23 kg tillen?

Hier is geen wettelijke bepaling voor, maar over het algemeen (en zelfs in enkele rechtszaken) wordt aangenomen dat 23 kilo het maximum is.

Maar het gewicht is niet de enige factor die de taak belastend maakt. Ook de frequentie, de afstand van de verplaatsing, de hoogte tot de vloer en de draaiing van het lichaam zijn van invloed. Er is een rekenmethode die op basis van deze omstandigheden het aanbevolen gewicht berekend. Maximaal is dat 23 kilo, maar bij extra zware omstandigheden kan dat dus nog lager zijn. Over het algemeen luidt de uitkomst maximaal 12 kg of zelfs nog veel minder.