Te hoge fysieke belasting aanpakken

Zorg voor balans

Er zijn twee manieren om lichamelijk in balans te komen:

1. Het lichaam minder belasten. Door de belasting te verlagen kan men klachten voorkomen. Dat kan door slimmer te werken. Door het werk anders te organiseren (afwisseling van taken bijvoorbeeld), voldoende pauzes voor herstel, een gezondere werkhouding aan te nemen, door minder gewicht ineens te tillen, de werkplek zo in te richten dat reiken of het werken in een gedraaide of gebogen houding niet nodig is of door (mechanische) hulpmiddelen te gebruiken. De tips in werktechniek kun je gebruiken om medewerkers te helpen.

2. Je belastbaarheid te vergroten. Niet iedereen kan even veel aan. Persoonsgebonden factoren spelen ook een rol, zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, kracht en conditie. Deze factoren bepalen samen de belastbaarheid. Als je gezond bent en je lichaam in goede conditie is, kun je meer aan. Hoe beter je conditie, hoe beter je herstelvermogen.

Het werk lichter maken

Het werk lichter maken is niet altijd eenvoudig. Het is van belang medewerkers te betrekken in het proces. Door in gesprek te gaan met elkaar over zware werkzaamheden en met elkaar oplossingen te bedenken komen de beste ideeën op tafel. Het is goed om dit samen met je team en (externe) inhoudelijke deskundige te doen. Bespreek met elkaar de haalbaarheid, de kosten en de te verwachten afname van de fysieke belasting. Maak op basis hiervan keuzes. Dat kan ook door een aantal oplossingen op kleine schaal te laten testen door de medewerkers en na te gaan wat het beste bevalt. Ook hier geldt dat een inhoudelijk deskundige advies kan geven over maatregelen en kansen voor implementatie. De wijze waarop de verbeteringen worden doorgevoerd en hoe medewerkers hierbij worden betrokken is van grote invloed op het uiteindelijke resultaat.

De wet verlangt dat knelpunten volgens de ‘arbeidshygiënische strategie’ aangepakt worden. In eerste instantie worden knelpunten dan bij de bron aangepakt, zodat de oorzaak van het probleem wordt weggenomen (bijvoorbeeld in het geval van tillen: de tilhandeling overbodig maken). Wanneer aanpak bij de bron niet mogelijk is, kunnen andere maatregelen worden genomen: technische maatregelen (het gebruik van tilhulpmiddelen welke de handeling minder fysiek belastend maken) en als dit ook niet kan: organisatorische maatregelen (rouleren, zodat men minder lang hoeft te tillen). Op de laatste plaats - in principe als tijdelijke noodmaatregelen, totdat betere oplossingen voorhanden zijn - moeten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) verstrekt worden.

Evalueer hoe het gaat

Periodiek kijken naar de effectiviteit van de aanpak van fysieke belasting is belangrijk. Uiteindelijk gaat het er om dat de medewerkers het werk minder zwaar ervaren. Je kan dit periodiek in een werkoverleg aankaarten.