Beoordelen van fysieke belasting

Hoe ontstaan klachten?

Wanneer er een goede balans is tussen enerzijds wat het lichaam te verduren krijgt (fysieke belasting) en anderzijds wat het aan kan (belastbaarheid), is er geen risico op overbelasting. Duurt de fysieke belasting te lang en gaan klachten niet over, of is de belasting te hoog, dan worden spieren, pezen en gewrichten overbelast. Ze kunnen tijdelijk of zelfs blijvend beschadigen. Er is dan een gezonde grens overschreden. Dat is een typisch geval van fysieke overbelasting: de balans is verstoord.

Hoe beoordeel je of het werk te zwaar is?

Er zijn meerdere mogelijkheden om de werksituatie te analyseren. Instrumenten zoals de Risico Inventarisatie en Evaluatie en hulpmiddelen voor het beoordelen van fysieke belasting worden in de arbocatalogus gegeven. Het is raadzaam om bij de interpretatie van risico’s te zorgen voor voldoende deskundigheid. Hiervoor kun je terecht bij de arboprofessional / preventiemedewerker. Je kunt samen met hen aan de slag. Ook is het goed daarbij je team te betrekken om de knelpunten en de oorzaken boven water te krijgen.

Om medewerkers zelf bewust te maken van de fysieke belasting kun je ze vragen de checklist individueel risicoprofiel in te vullen. Hierin wordt door het beantwoorden van 12 vragen bepaald of er mogelijk sprake is van knelpunten. Bedenk hierbij wel dat medewerkers mogelijk de zwaarte van het werk onderschatten. Deze checklist vervangt niet het daadwerkelijk beoordelen van fysieke belasting. Raadpleeg vervolgens weer een deskundige om samen aan oplossingen te werken.

In Wat zijn de risicofactoren? kun je meer lezen over specifieke effecten van de vormen van fysieke belasting op het lichaam.

Mag je medewerker meer dan 23 kg tillen?

Hier is geen wettelijke bepaling voor, maar over het algemeen (en zelfs in enkele rechtszaken) wordt aangenomen dat 23 kilo het maximum is. Deze grens is gebaseerd op de NIOSH-methode.

Maar het gewicht is niet de enige factor die de taak belastend maakt. Ook de frequentie, de afstand van de verplaatsing, de hoogte tot de vloer en de draaiing van het lichaam zijn van invloed. De NIOSH-methode houdt rekening met deze omstandigheden. Op basis hiervan berekent NIOSH-rekentool het aanbevolen gewicht. Maximaal is dat 23 kilo, maar bij extra zware omstandigheden kan dat dus nog lager zijn. Over het algemeen luidt de uitkomst maximaal 12 kg of zelfs nog veel minder.