Fysieke belasting en klachten

Fysieke belasting is het totaal aan houdingen, bewegingen en krachten waaraan medewerkers dagelijks blootstaan. Er zijn verschillende vormen van fysieke belasting, te weten: tillen en dragen, duwen en trekken, werkhoudingen, repeterende bewegingen, energetische belasting en trillingen. Iedere vorm heeft zijn eigen definitie en voorbeelden.

Hoe ontstaan klachten?

Wanneer er een goede balans is tussen enerzijds wat het lichaam te verduren krijgt (fysieke belasting) en anderzijds wat het aan kan (belastbaarheid), is er geen risico op overbelasting. Duurt de fysieke belasting te lang en gaan klachten (zoals rugpijn of klachten aan schouders, heup en/of knieƫn) niet over, of is de belasting te hoog, dan worden spieren, pezen en gewrichten overbelast. Ze kunnen tijdelijk of zelfs blijvend beschadigen. Er is dan een gezonde grens overschreden. Dat is een typisch geval van fysieke overbelasting: de balans is verstoord.

Hoe krijg je balans?

Er zijn twee manieren om lichamelijk in balans te komen:

1. Het lichaam minder belasten.
Door de belasting te verlagen kan men klachten voorkomen. Dat kan door slimmer te werken. Door het werk anders te organiseren (afwisseling van taken bijvoorbeeld), voldoende pauzes voor herstel, een gezondere werkhouding aan te nemen, door minder gewicht ineens te tillen, de werkplek zo in te richten dat reiken of het werken in een gedraaide of gebogen houding niet nodig is of door (mechanische) hulpmiddelen te gebruiken. De tips voor een goede werktechniek kun je gebruiken om medewerkers te helpen.

2. Je belastbaarheid te vergroten.
Niet iedereen kan even veel aan. Persoonsgebonden factoren spelen ook een rol, zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, kracht en conditie. Deze factoren bepalen samen de belastbaarheid. Als je gezond bent en je lichaam in goede conditie is, kun je meer aan. Hoe beter je conditie, hoe beter je herstelvermogen.

Meer weten over fysieke belasting?

  • In 2014 is een Kennisdossier Tillen, kracht zetten uitgebracht. Dit kennisdossier bevat informatie over fysiek zwaar werk. Het kennisdossier dient tevens als een verdieping en naslagwerk voor de Multidisciplinaire Richtlijn (MDR) Tillen om rugklachten te voorkomen.