Zicht op overbelasting
Wat is KANS of RSI?
KANS of RSI zijn verzameltermen voor allerlei aandoeningen en/of pijnklachten in de nek, schouders, armen, polsen en/of handen als gevolg van langdurige overbelasting. RSI betekent letterlijk ‘lichamelijk letsel door herhaalde overbelasting’. Misschien herken je dat je wel eens last hebt van je nek, schouders of armen. Het kan gaan om pijn, stijfheid, tintelingen of krachtsverlies. Dit soort incidentele klachten betekenen niet meteen dat iemand KANS heeft. We spreken eigenlijk pas van KANS als deze klachten regelmatig terugkeren en/of aanhouden.
Herkennen van overbelasting
Als je één of meer van onderstaande stellingen herkent bij een medewerker dan is er reden om actie te ondernemen.
- De medewerker heeft de afgelopen 3 maanden pijn en vermoeidheid aan de vingers, handen, polsen, armen, schouders of nek gehad tijdens het werk of na een lange periode van werken.
- De medewerker heeft pijn en vermoeidheid aan de vingers, handen, polsen, armen, schouders of nek. De klachten houden ook na werktijd aan en/of verstoren de nachtrust.
- De medewerker heeft voortdurend pijn aan de vingers, handen, polsen, armen, schouders of nek. Ook als degene rust of niet werkt.
- De medewerker is in het afgelopen jaar ziek geweest (of ik heb verzuimd) vanwege klachten aan schouder, nek, arm, elleboog, pols, handen en/of vingers.
Laat de medewerker contact opnemen met de bedrijfsarts of huisarts en laat een werkplekonderzoek uitvoeren, zie ook Klachten aanpakken
Maak klachten bespreekbaar
Het is verstandig om regelmatig te checken of medewerkers last hebben van nek, schouders of armen. Bijvoorbeeld tijdens het functioneringsgesprek en/of werkoverleg. Misschien zijn er medewerkers die klachten hebben maar dit niet durven uiten. Je kunt ook een andere persoon als aanspreekpunt aangeven, zoals de arboprofessional/preventiemedewerker of een ergonoom. Je kan hen hulp vragen of een werkplekonderzoek laten uitvoeren.
Andere klachten bij beeldschermwerk
Behalve KANS zijn er ook aanwijzingen voor andersoortige klachten als gevolg van beeldschermwerk. Onder computergebruikers worden vaker oogklachten (droge ogen, oogvermoeidheid), psychische klachten en slaapstoornissen gevonden. Neem ook deze klachten serieus.