Inzicht verdiepen
Waardoor worden klachten veroorzaakt?
KANS wordt veroorzaakt door de langdurig statische belasting van de spieren in de armen, schouders en nek en onvoldoende afwisseling van de werkhouding. Dit zorgt voor een verminderde bloedcirculatie. Dit in combinatie met steeds dezelfde dynamische bewegingen zoals scrollen, muizen en typen kan zorgen voor pijnklachten en op den duur KANS. Voor het ontstaan van KANS is geen éénduidige oorzaak aan te wijzen. Vaak is er meer dan één oorzaak.
Lopen jouw medewerkers risico?
Een handig hulpmiddel om gestructureerd inzicht te krijgen in de situatie op je afdeling is de Checklist Beeldschermwerk Afdeling. Door het invullen van de vragen krijg je een risicoprofiel van je afdeling en zie je waar je actie op kunt ondernemen.
Je kan ook je medewerkers vragen de Checklist Beeldschermwerk Medewerkers in te vullen. Door deze checklist in te vullen krijgt de medewerker zicht op zijn eigen situatie. Bespreek indien wenselijk de uitkomsten van zijn profiel en de bijbehorende tips. Kijk of je hem/haar kan helpen bij het uitvoeren van de tips.
Wat zijn de risico’s?
Als je meer dan twee uur per dag achter het beeldscherm doorbrengt loop je een verhoogd risico op klachten. Het risico op klachten wordt niet alleen bepaald door het instellen van de werkplek. Het gaat vrijwel altijd samen met een ongunstige combinatie van werkorganisatie, werkdruk, werkplek, werkwijze, workout of werk/privé balans. Deze risicofactoren worden de 6W’s genoemd en betekenen het volgende:
- Werkorganisatie: De tijd die je achter het beeldscherm doorbrengt zonder pauzes, verhoogt het risico. Maar ook het uitvoeren van ééntonige makkelijke taken is een risico.
- Werkdruk: Sommige onderdelen van het werk geven energie andere kosten energie. Werkdruk gaat over de druk die je ervaart door deze onderdelen. Hierover kun je meer lezen in de Arbocatalogus werkdruk.
- Werkplek: Een goede werkplek helpt je de goede houding aan te nemen, nodigt uit tot zo nu en dan opstaan en belemmert je niet in de uitvoering van je werk.
- Werkwijze: Medewerkers doen vaak het werk op hun eigen manier. Of die werkwijze ook goed is voor het lichaam, is iets anders. Aandacht voor een juiste werkwijze is van belang. Het nemen van pauzes, aannemen van ongunstige werkhoudingen, het geven van meer kracht dan nodig is of het werken in een te hoog tempo, spelen daarbij een rol.
- Work-out: Ook jouw fitheid/vitaliteit, zoals fysieke mogelijkheden, mentale conditie en motivatie hebben een relatie met het ontstaan van klachten.
- Werk-privé balans: het is belangrijk dat je werk goed samen gaat met je privéleven en gunstig aansluit op je vrije tijd. Ook de activiteiten in de vrije tijd kunnen van invloed zijn op KANS.