Aandacht voor gezond beeldschermwerk

De sterk veranderende context waarmee gemeenten te maken hebben, maakt het van belang dat medewerkers gezond, competent en gemotiveerd zijn. Gezondheid is het fundament van duurzame inzetbaarheid en omgaan met de veranderingen.

Helaas is gezondheid, fysiek en mentaal, niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het verzuimpercentage bij gemeenten is al jaren rond de 5,8% (Personeelsmonitor Gemeenten 2018). Dit percentage is structureel hoger dan in andere sectoren.

De digitalisering van werkprocessen in gemeenten is in volle gang. Deze ontwikkeling zet zich alleen maar nog meer door. Digitalisering leidt tot frequenter en langduriger gebruik van de computer en mobiele middelen zoals laptops, smartphones en tablets. Dit betekent meer werken met beeldschermen, toetsenborden en muizen. Ook het plaats- en tijdonafhankelijk werken en thuiswerken komt steeds meer voor. Medewerkers lopen daarbij risico’s op gezondheidsklachten.

Het is belangrijk dat u als directie, met verantwoordelijkheid voor uw medewerkers, beeldschermwerk op een goede, verantwoorde manier aanpakt.