Voorbereiden op agressie
Je weet nooit wat er gaat gebeuren in het contact met een burger. Toch kun je vooraf vaak wel een inschatting maken van eventuele risico’s in het contact met de burger. Het is belangrijk om hier vooraf over na te denken en om als team afspraken te maken over hoe je hier mee om gaat.
- Kijk ten eerste naar wat er in de organisatie afgesproken is over welk gedrag van burgers wel/niet acceptabel is en praat hierover met je collega’s. Gemeenten werken met een organisatienorm (zie normschema algemeen) en willen graag eenduidig reageren op gedrag van burgers, ook al is je persoonlijke beleving als medewerker mogelijk anders dan wat de organisatie van je vraagt. Om veilig te kunnen werken is het belangrijk om allemaal vanuit dezelfde norm te handelen.
- Schat de risico’s in. Wat weet je over een wijk? Welke hotspots zijn er in de gemeente? Zijn er eerder incidenten geweest bij de controle van bv. een horeca-ondernemer? Wat weet een school over een gezin waar je als leerplichtambtenaar naartoe gaat? Zorg dat je zoveel mogelijk een beeld hebt van de situatie en tref op basis daarvan je maatregelen.
- Zorg dat je weet wat je moet doen als er agressie dreigt te ontstaan. Bespreek met collega’s hoe je communicatief op agressie kunt reageren en ook wat je doet als een aanhouding aan de orde is of je de politie ter ondersteuning nodig hebt.
- Ben je bewust van je eigen leerbehoefte. Breng je leerdoelen in in een gesprek met je collega’s en leidinggevende, zodat deze vertaald kunnen worden in een vaardigheidstraining.
- Denk aan jezelf en geef je grenzen aan. Zit je niet lekker in je vel? Of vind je het moeilijk bepaalde werkzaamheden, met bepaalde burgers of op bepaalde plekken te doen? Maak dat bespreekbaar. Je bent een professional als je ook je eigen grenzen kent en ze serieus neemt!
De documenten werkwijzer VPD algemeen, Teamprotocol Inspectie Bouw Milieu Water Leerplicht werkwijzer VPD en Teamprotocol BOA werkwijzer VPD helpen jou en je team om de juiste afspraken met elkaar te maken.