Agressie voorkomen
Het ontstaan van agressie is moeilijk te voorspellen en niet altijd te voorkomen. Samen met je leidinggevende en collega’s kun je wel kijken wat je kunt doen om de kans op het ontstaan van incidenten zoveel mogelijk te voorkomen.
Denk daarbij aan:
- Het met het team evalueren van de kwaliteit van jullie dienstverlening en waar nodig nadenken over verbetering. Zie hiervoor de onderdelen beschreven in kwaliteit van dienstverlening. Vaak ben je vanuit je functie ongevraagd in contact met burgers. Voor de gemeentelijke overheid is dit onderdeel van dienstverlening, die door de burger niet altijd als positief ervaren wordt, omwille van het controlerende en soms ook sanctionerende karakter.
- Je eigen houding en gedrag in het contact met burgers. Waar liggen jouw kwaliteiten en waar kun je jezelf ontwikkelen? Hoe breng je bv. ‘slecht nieuws’ in de vorm van een parkeerbon of een afgewezen vergunning? Hoe spreek je een horeca-ondernemer aan die zijn terras te breed heeft opgezet? Hoe ga je om met ouders die hun kind thuis houden van school? In het document gedragsregels en professioneel handelen medewerkers toezicht en handhaving vind je hiervoor tips.
- Deelnemen aan trainingen en intervisiebijeenkomsten om te leren emoties van burgers te herkennen en erkennen en hier goed op te reageren. Meer informatie vind je in het document leren-trainingen toezicht en handhaving.
Uiteraard sta je er niet alleen voor. Binnen de organisatie is in het algemeen een reeks maatregelen getroffen, waar je als medewerker of als team bij kunt aansluiten. Daarnaast heb je, als je buitengewoon opsporingsambtenaar bent, natuurlijk ook een pakket van bevoegdheden, die je kunt inzetten. Ga dus niet zelf het wiel uitvinden!