1. Voorkom definitiegedoe over werkdruk
Over werkdruk bestaan veel definities. Bijvoorbeeld definities die over de hoeveelheid werk binnen een bepaalde tijd gaan en definities die meer over de werkdrukbeleving van de medewerkers gaan. Een verschil van mening of werkdruk een probleem is of niet, kan dus al ontstaan doordat je vanuit verschillende definities werkt.
Vraag eens aan de bestuurder wat voor definitie hij over werkdruk en werkplezier heeft. En welke definitie(s) heeft de ondernemingsraad? Idealiter lukt het om met je bestuurder een definitie af te spreken die helpt om je doel te bereiken.
Voorkom echter dat je in de discussie over de definitie blijft hangen. Het kan soms belangrijker zijn dat je samen met de bestuurder aan de slag gaat in de goede richting dan dat je doorpraat totdat je exact de juiste definitie hebt.
Verder lezen: Theoretische verdieping werkdruk & werkplezier
2. Neem werkdruk serieus en zorg ervoor dat de bestuurder dat ook doet
Check als je met werkdruk aan de slag wilt gaan of de ondernemingsraad, arboprofessionals en de bestuurder de aanpak van werkdruk allen even belangrijk vinden. Is er verschil van inzicht? Vindt de bestuurder de werkdruk bijvoorbeeld wel meevallen? Ga dan na wat er door de hoge werkdruk mis gaat en wat je met het verminderen van werkdruk en vergroten van werkplezier te winnen hebt. Vraag vervolgens of de bestuurder deze concrete punten herkent en eraan zou willen gaan werken.
3. Zorg dat de aanpak verder gaat dan onderzoek
De aanpak van werkdruk bestaat uit meerdere fases: nagaan of en waar er een risico op te hoge werkdruk is, verdiepend onderzoek doen naar waar de werkdruk vandaan komt en maatregelen bedenken, invoeren en evalueren.
Of te hoge werkdruk een risico vormt kun je bijvoorbeeld met de RI&E of een MTO (medewerkerstevredenheidsonderzoek) nagaan. Check vanuit de ondernemingsraad of dit goed en voldoende vaak gebeurt.
Het verdiepende onderzoek kan met vragenlijsten, interviews en bijeenkomsten met medewerkers worden gedaan. Ook een combinatie is mogelijk. Vragenlijsten geven algemene inzichten; bijvoorbeeld dat de communicatie beter kan. Voor een dieper inzicht en het bedenken van maatregelen zijn bijeenkomsten met medewerkers effectiever.
Verder lezen: Brochure OR en werkdruk. Van aandacht naar actie, een handreiking voor ondernemingsraden van FNV.
Tip: Een vaak voorkomende valkuil is om te blijven hangen in het onderzoek, terwijl het onderzoek juist een startpunt van de aanpak is.
Maak dus afspraken met de bestuurder over het vervolgtraject, van het bedenken van maatregelen tot en met het evalueren ervan, zodat je een aanpak krijgt die werkt!
4. Geef gericht aandacht aan organisatie, team en individueel niveau
Een aanpak van te hoge werkdruk kan zich richten op organisatie, team en individueel niveau. Zorg voor een aanpak die zowel op organisatie, team als individueel niveau insteekt. Op elk niveau kunnen oplossingen effectief zijn en de kracht van de combinatie maakt dat te hoge werkdruk in sterke mate kan veranderen. Voorkom dat een werkdrukaanpak zich alleen op individueel niveau beperkt. Kijk ook naar oplossingen op de andere twee niveaus.
5. Werk aan werkdruk én aan werkplezier
In de aanpak van werkdruk is het belangrijk om na te gaan welke energievreters en energiegevers een rol spelen. Zowel op individueel, team- en organisatieniveau. Veel voorkomende energievreters bij gemeentelijke organisaties zijn werkhoeveelheid, tempo en moeilijkheidsgraad, reorganisaties en het nieuwe werken, communicatie en besluitvorming, leidinggevenden, directie en werk-privébalans.
Veel voorkomende energiegevers bij gemeentelijke organisaties zijn samenwerking met collega’s, afwisseling en regelmogelijkheden, werksfeer, vertrouwen, waardering, geleverde prestaties en ontwikkelmogelijkheden.
Een traditionele aanpak van te hoge werkdruk richt zich op het aanpakken van oorzaken van werkdruk, het verminderen van energievreters. Dit is belangrijk, maar ook vaak lastig en langdurend. Het blijkt belangrijk om ook op andere manieren de werkdruk aan te pakken. Bijvoorbeeld door energievreters die niet te beïnvloeden zijn te aanvaarden en door energiegevers in het werk te vergroten.
Vanuit de ondernemingsraad is het daarom belangrijk om na te gaan of de aanpak zich op werkdruk én werkplezier richt!
Verder lezen: Checklist energiegevers vergroten
6. Checklist ondernemingsraad werkdruk